עדשות מולטיפוקל (או מולטיפוקליות) הן עדשות המאפשרות ראיה רציפה מרחוק (נהיגה) ועד מרחק קרוב (קריאה) דרך טווח ביניים (מחשב, טלפון).
עדשות אלה מספקות את הדבר הקרוב ביותר לראיה טבעית לאחר התחלת תופעת הפרסביופיה (Presbyopia) שהנה תופעה טבעית לאחר גיל 40, המתבטאת באיבוד היכולת להתמקד למקרוב וזאת בעקבות שינויים בעדשה התוך עינית.
הטכנולוגיה במשקפי מולטיפוקל
עדשות המולטיפוקל למשקפיים בנויות בהדרגתיות המאפשרות לך להסתכל ישר כדי לראות למרחק, להסתכל מעט למטה על מנת לראות את המחשב ברור או אובייקטים אחרים במרחק הזרוע ולהביט מטה דרך החלק התחתון של העדשה כדי לקרוא ולראות בנוחות מקרוב.
לבחירת המסגרת המתאימה יש משקל רב בנוחות והצלחה עם עדשות אלה מכיוון שעוצמת העדשה משתנה ויש לבחור מסגרת שתאפשר מבט נוח דרך כל טווח בעדשה. אם המסגרת קטנה מידי יתכן ויהיה צורך לחתוך את העדשה בחלקה התחתון ולא יתקבל אזור אופטימלי לקריאה ועלול להיווצר קושי לראות מקרוב.
על מנת לפתור בעיה זאת יצרני העדשות יצרו עדשה “קצרה” המתאימה למסגרות קטנות אך פתרון זה לא אופטימלי תמיד .
עדשות משקפיים מולטיפוקליות רבות זמינות בשוק כיום , לכל אחת יש את מאפייני העיצוב הייחודיים שלה ,ישנם אפילו עדשות מתקדמות המיועדות לפעילויות מסוימות, לדוגמה למשתמש במחשב עדשות עם אזור ביניים רחב במיוחד על מנת לאפשר נוחות בעת העבודה מול המחשב/טאבלט, ישנם גם עיצובים אחרים עם דגש על אזור קריאה גדול יותר .
הסתגלות לשימוש במשקפים אלה עלול לקחת דקות אחדות ועד מספר ימים לפני שתרגישו נוחות מלאה עם המשקפיים.
יש צורך ללמוד איך להשתמש במשקפיים, כך שנביט דרך האזור במשקפיים שמתאים למרחק שאותו רוצים לראות ברור.
תופעה נפוצה במשקפים חדשים היא תחושה קלה של תנועה בעת מעבר מהיר של העיניים או תנועת ראש עד אשר מסתגלים לעדשות החדשות, אבל עבור רוב מרכבי העדשות המתקדמות חשים נוחות מיד מתחילה.
בעוד שעדשות אלה משמשות בעיקר מבוגרים,במחקר שנערך לאחרונה עולה כי שימוש בעדשות אלו אצל ילדים שהוריהם קצרי רואי מסוגל להאט את התקדמות קוצר הראיה.
* לכן בחירה נכונה של המסגרת והעדשות שמתאימות לצרכיך הן מתכון להצלחה ושיפור איכות ראיה.
התאמת עדשות מולטיפוקל – טכנולוגיה
Eye-Point Technology מדמה כיצד העין האנושית מביטה דרך העדשה בכל זווית ומרחק בשדה הראיה.
FreeFrame Technology טכנולוגיה המאפשרת להתאים את מבנה העדשה לכל מסגרת משקפיים.
As-Worn Technology טכנולוגיה אשר באמצעותה ניתן לייצר מרשם המגשר על הפער הגאומטרי בין מסגרת הבדיקה לבין המסגרת שבחר הלקוח. פער זה יוצר הפרש בין המרשם האופטי המתקבל מתוצאת הבדיקה לבין המרשם המתקבל בפועל בעדשה כאשר היא מורכבת במסגרת הלקוח.
היתרונות:
- שימוש בזוג משקפים אחד
- איכות חיים – אין צורך בהחלפה תדירה של משקפים , העינים לא מתעיפות.
- איכות ראיה רואים חד כמעט בכל מרחק (מחשב, קריאה, נהיגה).
החסרונות:
- קושי לקרוא במצב שכיבה
- מיקום מסך מחשב בזוית מסוימת
עדשות מגע מולטיפוקל
עדשות מגע מאפשרות ראיה ללא משקפיים לכל הטווחים אך כאשר אנו עוברים את גיל 40 חלה ירידה ביכולת העיניים למקד את הראיה מקרוב ואנו רואים מטושטש או מתקשים להתמיד להתמקד מקרוב לאורך זמן ואף חשים עייפות או כאבי ראש.
לקות זאת נקראת presbyopia או “זוקן ראיה” דבר הנגרם כתוצאה מאובדן הגמישות בעדשה התוך עינית דבר המוביל לטשטוש מקרוב ולעיתים אף מרחוק .במקרים אלה ניתן להיעזר במשקפי קריאה או להתאים מחדש את עדשות המגע כך שעין אחת הופכת דומיננטית לרחוק ואילו השניה מותאמת לקרוב דבר הנקרא מונו-ויזן, אפשרות זו נוחה בדרך כלל למטופלים שצרכי הראיה שלהם גמישים ואינם מאופיינים בשעות עבודה מרובות מקרוב ואינם זקוקים לראיית עומק מרבית.
בשנים האחרונות עדשות המגע השתכללו וניתן להרכיב עדשות מגע רב מוקדיות (מולטיפוקליות) המאפשרות ראיה חדה למרחקים שונים .
מה הן עדשות מגע רב מוקדיות – מולטיפוקליות ?
עדשות מגע לטיפול בפרסביופיה מכילות עוצמות שונות באותה עדשה וזאת על מנת לאפשר מיקוד ראיה בטווחים שונים וכך מאפשרות ראיה חדה לרחוק וקרוב (לדוגמא נהיגה וקריאה) ואף ישנן עדשות שיאפשרו תיקון ראיה אסטיגמטי (צילנדר)
איזה סוגי עדשות מגע מולטיפוקל קיימות ?
עדשות המגע המולטיפוקליות מתחלקות ל 2 סוגים עיקריים :
Concentric multifocal lenses עדשות המאופיינות בטבעות אופטיות בעלות עוצמה אופטית שונה אשר מאפשרות מעבר ראיה הדרגתי ממרשם הרחוק לקרוב
Aspheric multifocal lenses עדשות הדומות במבנה האופטי שלהן לעדשות מולטיפוקליות במשקפיים כך שישנו אזור ראיה לרחוק שנמצא בדר”כ במרכז העדשה ואזור ראיה לקרוב מסביב למרכז .
יתרונות וחסרונות של עדשות מולטיפוקל
יתרונות:
- אפשרות ראיה ללא הגבלה וללא שימוש במשקפיים
- מעבר חלק בין רחוק לקרוב
- ראיה מיטבית מרחוק ועד קרוב.
חסרונות:
ישנם הרבה יתרונות לעדשות מולטיפוקל אך מטופלים עלולים לחוש קושי בהסתגלות במעבר לעדשות אלה מכיוון שהראיה היא ראיה סימולטנית , יתכן והמטופל יחוש הילות בחושך או חדות ראיה מופחתת וזאת בעקבות התרחבות האישון בתאורה נמוכה .
תהליך הבדיקה – תהליך ההתאמה של עדשות אלו מצריך בדיקת ראיה מלאה ובדיקה התאמה לעדשות מגע בדגש על מיפוי קרנית מקיף ומדידה מדויקת של האזורים האופטים בעדשה כאשר הם נמצאות בעין של המטופל .
– מחיר של עדשות מגע מולטיפוקליות יכול להתחיל מ 200 ש”ח לקופסא של עדשות יומיות וכ 1200 ש”ח לעדשות רב פעמיות לשנה במקרים מורכבים אף יותר
מעוניינים במשקפי מולטיפוקל או עדשות מגע מולטיפוקל? צרו קשר לקבלת פרטים נוספים
קרא עוד: התאמת עדשות מגע בראשון לציון
צרו קשר: